Naše tipy na vhodnou kosmetiku

Liftingový krém Alcina

Liftingový krém je ideální péčí s dlouhodobým liftingovým a hydratačním efetktem. Vypíná a vyhlazuje pleť, redukuje drobné linky a vrásky, pěstí a dostatečně zásobuje pleť vlhkostí.

Hydratace pleti

Tak jako je pro tělo důležitý dostatečný příjem tekutin, je pro pleť nezbytná hydratace. Díky ní se kůže prokrvuje a je vyživována. Speciální hydratační přípravek je první a nezbytný krok ke správné péči o pokožku, a to obzvláště v letním období. Kosmetika Alcina nabízí několik možností - ať už krémy či séra, vždy má co nabídnout pro správnou domácí péči o pleť.

Normální pokožka

Charakteristika: pleť je bez lesku, póry jsou stěží zřetelné. Určité množství mazu může být patrno v T-zóně. Pleť nebývá citlivá, dobře snáší kosmetické ošetření. Lze volit větší škálu kosmetických přípravků než u pleti mastné nebo suché. Normální pleť znamená nejméně problémů, na druhé straně je péče zaměřená na udržení normální pleti náročná.

Jak ošetřujeme normální pleť kosmetikou SynCare: pro ošetření normální pleti platí krokový postup: odlíčení - čištění - tonizace - masáž a výživa (regenerace) - ochrana. Vhodná je většina odličovacích a čistících prostředků. Většina masek (mimo masek na problematickou pleť), masážní krémy i oleje SynCare Basic, krémy s přírodními oleji (řada SynCare Basic, Nicream) a mořská řada (Lacrima). Pro pravidelné ošetřování normální pleti je určený krém RENOVIA, speciálně vyvinutý pro tento účel.

Rozdíly mezi bio potravinami a bio kosmetikou

Na stránkách Zpravodaje jsme se bio kosmetikou zabývali nezčíselněkrát. Přesto pokládáme tuto tématiku za stále aktuální. Český trh kosmetických přípravků je silně konkurenční a jakákoli "výhoda" představuje jak marketingový, tak odborný potenciál. Umění správně nabídnout a vysvětlit, co je bio, je důležité nejen pro prodej, ale především pro důvěru mezi kosmetičkou, potažmo lékárnou a klientem.

Historie ekologického zemědělství
Bio potraviny nejsou pojmem, který se objevil v posledním desetiletí. Pravdou je, že těsně před 1. světovou válkou, někdy kolem roku 1910, začal britský botanik Sir Alber Howard propagovat způsoby ekologického zemědělství. Spolu s jeho ženou, která se zabývala fyziologií rostlin, vypracovali zásady ekologického zemědělství, které knižně vydali na počátku 40. let minulého století pod názvem An Agricultural Testament. Jednalo se o první, skutečně vědecké dílo, které stanovilo zásady pro ekologické zemědělství a výrobu bio potravin, platící dosud.
Konec 2. světové války znamenal pro lidstvo nový úkol - zajistit dostatečné množství potravin pro národy, které dosud trpěly válečnými strastmi. K tomu se hlásil o svoje nároky nově vznikající, tak zvaný třetí - rozvojový svět. V relativně krátkém časovém úseku bylo třeba zlepšit úroveň výživy téměř miliardy lidí. Jak se později vyjádřil americký biolog M. Paul: "Na ekologii prostě nebyl čas". Z USA se šířila tzv. zelená revoluce, která hlásala použití nových postupů a látek, které vedly k zvýšení výnosů. Byl to čas DDT a masivního využívání chemických hnojiv. Avšak již v té době existovala v Británii první organizace pro ekologické zemědělství - Soil Association. Zásadním krokem při sjednocení pravidel pro ekologické zemědělství byl vznik Mezinárodní organizace ekologického zemědělství IFOAM v roce 1972. Na jejím základě začaly vznikat národní dobrovolné certifikační instituce, které udělují značky bio potravinám a bio produktům a kontrolují dodržování závazných standardů. V posledních dvaceti letech vznikla rovněž série zákonů o ekologickém zemědělství, které s touto certifikací počítají a v budoucnu se předpokládá další zpřísnění pravidel.

Bio potraviny
Výrobce bio potraviny v ČR musí splňovat podmínky, které jsou dány Zákonem 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství a nařízením Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označovaní ekologických produktů. Producenti bio potravin podstupují přísnou vstupní kontrolu, která se týká např. využívání hnojiv, způsobu obdělávání půdy nebo ustájení a porážky zvířat. Po úspěšné certifikaci obdrží právo umístit v označení výrobku chráněnou značku bio potraviny. Následně jsou pravidelně kontrolováni, zda dodržují zákonná nařízení pro ekologické zemědělství. Pokud výrobce neoprávněně přidělí potravině označení bio nebo "z ekologického zemědělství", může dostat až milionové pokuty. Konkrétní pravidla platí také pro prodej bio potravin, které musí být viditelně odděleny od jiných potravin.

Certifikace bio kosmetiky
Zatímco bio označení na potravině je možné jen na základě splnění podmínek daných zákonem a při platnosti časově omezeného certifikátu, použití označení bio, přírodní nebo ekologický u kosmetiky není zákonem regulováno.
Každý výrobce může dle vlastní úvahy uvést na etiketu kosmetického přípravku označení "bio" nebo kupříkladu "přírodní". To je pro zákazníky matoucí. Proto vedl tlak některých výrobců kosmetiky k tomu, že byly ustaveny nezávislé certifikační programy pro přírodní a bio kosmetiku. Taková kosmetika podléhá podobným pravidlům, jaké mají bio potraviny, a jejich výrobci jsou pravidelně kontrolováni, zda tato pravidla dodržují.

Vždy se podívejte, zda bio kosmetika má přidělenu ochranou certifikační značku, a zjistěte si, co tato značka znamená.
Někdy si výrobce vytvoří vlastní značku bio kosmetiky, vlastní standardy a sám sebe kontroluje. To je proti všem pravidlům bio certifikace. Certifikaci musí provést nezávislá odborná kontrolní autorita, která nemá k výrobci žádnou vazbu.
V ČR se nejčastěji setkáte s kosmetikou kontrolovanou například těmito renomovanými kontrolními organizacemi: KEZ (ČR), BDIH (Německo), ECOCERT (Francie) nebo Soil Association (Velká Británie).

Všechny tipy na vhodný nákup kosmetiky